Uro på aktiemarkedet – men uroen bør blive kortvarig

6. februar 2018

De seneste 2 dage har budt på et markant kursfald på amerikanske aktier. S&P500 indekset er således faldet 6,1% – heraf 4,1% alene i går. Det er det største daglige kursfald siden 2011, så der er afgjort tale om en usædvanlig begivenhed. Kursfaldene er fortsat i Asien i nat og vil også smitte af på de europæiske aktiemarkeder i dag. Uroen er kommet nærmest uden varsel og kan skabe en selvforstærkende negativ effekt i de kommende dage.

Vores råd er dog – som altid i den slags situationer – at fastholde roen og undgå at handle overilet.

Kursfaldene skal ses i sammenhæng med en usædvanlig positiv start på året og en usædvanlig lang, rolig og positiv periode for især amerikanske aktier. S&P500 indekset oplevede således ikke én eneste måned med negative afkast i 2017 – og steg over 20% (målt i dollars). Indekset steg yderligere 5,6% i januar i år. Så trods de store kursfald er S&P500 indekset kun faldet 0,9% i år, og er stadig i markant plus set over en bare lidt længere tidsperiode.

Baggrunden for uroen er, at de lange renter er begyndt at stige. Den 10-årige amerikanske statsrente er således steget fra 2,41% i slutningen af 2017 til en foreløbig top på 2,84% i fredags. Renterne er dog stadig meget lave – og rentestigningerne yderst beskedne – i historisk sammenhæng. Grunden til at renterne stiger er desuden, at den globale økonomi er på vej mod den højeste vækst i 7 år og endelig viser tegn på stigende inflation. Derfor forventer markedet nu en lidt hurtigere stramning af pengepolitikken end tidligere, men stadig en meget gradvis og behersket stramning. På længere sigt er det dog naturligvis positivt, at økonomien nu er så stærk, at centralbankerne så småt kan begynde at fjerne de ekstraordinære tiltag, som de indførte i kølvandet på finanskrisen.

Vores analyser viser, at de 10-årige renter som minimum skal overstige 4%, før stigende renter får en længerevarende negativ effekt på aktiekurserne. Så længe renten er under 4%, plejer stigninger i renten faktisk at ske side om side med stigende aktiekurser. Simpelthen fordi det afspejler en stærkere økonomi, som stadig har masser af plads til at vokse.

De historiske erfaringer er dog spinkle, da verden aldrig tidligere har oplevet så lang en periode med så lave renter. Det skaber selvfølgelig ekstra usikkerhed i den nuværende situation. Men det meget lave renteniveau giver en pæn buffer. Den 10-årige tyske rente er eksempelvis stadig kun 0,7% i skrivende stund. Så særligt i Europa er der lang vej endnu, før renterne bør blive et reelt problem for aktiemarkedet.

Derfor forventer vi som udgangspunkt, at uroen bliver kortvarig og snart bliver afløst af kursstigninger. Især for de defensive aktiers vedkommende, da de stort set ikke har deltaget i de seneste års aktiefest, jævnfør figuren nedenfor. Som vi løbende har skrevet i de seneste måneder er cykliske vækstaktier derimod mere sårbare pga. deres usædvanligt kraftige kursstigninger – og derfor kan disse aktier opleve en kraftigere og mere længerevarende korrektion. I Stonehenge investerer vi altid primært i de defensive sektorer, hvilket som udgangspunkt bør give en vis beskyttelse under den nuværende uro. I den første fase af en korrektion plejer investorerne dog ikke at skelne mellem de forskellige aktietyper – alt bliver solgt. Senere plejer de defensive aktier at vise deres beskyttende karakter, hvilket vi også klart forventer denne gang, hvis uroen trækker ud.

Vi følger selvfølgelig udviklingen nøje og er klar til at justere investeringerne i vores fonde, hvis vi skønner det fordelagtigt. Du er også altid velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål.

Figur 1: Afkast på globale aktier siden midten af 2016

Indeksene i figuren er baseret på MSCI Worlds sektorindeks i danske kroner. De cykliske sektorer viser gennemsnittet af cyklisk forbrug, IT, industri, finans og materialer. De defensive sektorer viser gennemsnittet af stabilt forbrug, sundhed, energi, forsyning og telekommunikation.

Kilde: Bloomberg og Stonehenge Fondsmæglerselskab

 

Skal vi hjælpe med at sikre din investering?

Ring til os
Skriv til os
Besøg os

Vi glæder os til at møde dig.