Vi får testet vores tålmodighed – og sikkert også jeres!

25. oktober 2016

Det er ikke nogen hemmelighed at vi i øjeblikket bedre kan lide aktier end obligationer. Det har vi egentlig kunnet længe og derfor bliver vores tålmodighed selvfølgelig sat på prøve, når aktiemarkedet ikke lader til at kunne komme nogen vegne. Faktisk er aktiemarkedet stadig ikke helt tilbage på toppen fra april måned sidste år – og undervejs har vi oplevet store udsving, der har mindet alle om risiciene ved investering – på den korte bane.

Når man som vi investerer langsigtet – og ikke foretager kortsigtet spekulation – ja så er de lunefulde udsving på aktiemarkedet mere eller mindre ligegyldige. Det interessante er hvad investeringen er vokset til, når vi skal bruge pengene om mange år. Når vi investerer i aktier leder vi altså ikke efter kursraketterne, der på kort tid fordobles (eller halveres) i værdi. Vi leder efter solide og stabile indtægter og derfor holder vi os til at købe aktier i kæmpestore indtjeningsstabile selskaber med lav gæld og hvor vi forstår værdiskabelsen. Det giver os mulighed for at beregne værdien af indtjeningen og på den måde sikre en solid indtægt på den lange bane. Derfor kan vi også med sindsro konstatere, at aktierne i vores portefølje ikke er dyre – tværtimod, de burde koste det dobbelte.

Når vi kigger på prisfastsættelsen er det helt andre investeringsobjekter der synes dyre, nemlig obligationer. Når negative renter opfattes som naturlige så er fornuften gået fløjten – og så er vi ikke med længere. Vi nægter selvfølgelig at købe lange obligationer med negativ rente (vil du låne penge ud – og acceptere at få færre tilbage?). Vi synes ikke det giver mening at investere i noget, der med sikkerhed giver tab. Vi er bange for at mange obligationsinvestorer er blevet fartblinde og får sig en alvorlig forskrækkelse, når tågen letter og obligationsmarkedet engang skal klare sig uden kunstigt åndedræt fra centralbankerne. Mange investorer leder efter ”det højest mulige afkast til den lavest mulige risiko”, men i øjeblikket tilbyder obligationsmarkedet ”højest mulig risiko uden afkast” – og derfor bør du selvfølgelig forholde dig til fordelingen imellem aktier og obligationer i din investering. Det der i de seneste 20 år har været en fornuftig fordeling er det ikke nødvendigvis i de næste 20 år. Vi har i den periode haft et konstant faldende renteniveau, der har givet gevaldige kursgevinster til obligationsejerne, medens aktiemarkedet siden år 2000 ikke har kastet væsentligt af sig. Vi tror bestemt tiden er kommet til et stemnings skifte og vores holdning er at aktier bør overvægtes fremfor obligationer.

Vi ser alle gerne et bedre afkast end det der har kunnet lade sig gøre indtil videre i år – også selvom vores motto er ”Hellere langsomt rig end hurtigt fattig”. Vi tror stadig at 2016 ender positivt for aktiemarkedet og forhåbentlig vil den aktuelle regnskabssæson og afslutningen af den amerikanske præsidentvalgkamp være startskuddet til at aktiemarkedet indhenter lidt af det forsømte. Der er i hvert fald varmet op til flotte aktieafkast i 2017.

 

 

Skal vi hjælpe med at sikre din investering?

Ring til os
Skriv til os
Besøg os

Vi glæder os til at møde dig.