Skattereform i USA vil være godt nyt for aktiemarkedet

29. september 2017

Efter lang tids forgæves venten ser det ud til, at præsident Trump og Republikanerne nu er begyndt at prioritere den længe ventede skattereform. I hvert fald kom der i den forgangne uge endelig et konkret udspil fra Trump-administrationen – og ledende republikanere har udtalt, at der denne gang har været et godt samarbejde mellem Trump og Republikanerne i Kongressen. Forløbet omkring den fejlslagne sundhedsreform har dog fået markedet til at tvivle på, at Trump evner at få skattereformen gennem Kongressen allerede i år. De seneste odds fra predictit.org viser således kun 35% sandsynlighed for en vedtagelse i år, hvilket er markant mindre end i starten af året, men dog noget mere end for et par uger siden.

Vores vurdering er, at skattereformen næppe bliver vedtaget allerede i år, men til gengæld har gode muligheder for at blive vedtaget i månederne op mod midtvejsvalget næste år, hvor Republikanerne får maksimal mulighed for at bruge det i valgkampen.

Hovedtrækkene i udspillet er en nedsættelse af selskabsskatten fra 35% til 20%, en nedsættelse af topskatten, en forøgelse af bundskatten, en elimination af ejendomsskatten samt en forenkling af skattesatserne og fradragsmulighederne. De fleste politiske eksperter vurderer, at reformen ikke har nogen chance for at komme gennem Kongressen i sin nuværende form, men nedsættelsen af selskabsskatten er det element der har størst chance for at blive en realitet. USA har aktuelt en selskabsskat på 35%, mens det globale gennemsnit er lidt over 20% – se figuren nedenfor. USA har endvidere haft den samme selskabsskat siden 1993, mens det globale gennemsnit i samme periode er faldet mere end 10%. Så det økonomiske rationale for en nedsættelse er ret klart, men der er dog ikke kommet meget frem om, hvordan skattelettelserne i givet fald skal finansieres.

En nedsættelse af selskabsskatten vil automatisk øge investorernes afkast efter skat og vil derfor være ubetinget positivt for aktiemarkedet. Den samlede pakke må samtidig forventes at få en betydelig vækstfremmende effekt, hvilket også vil være positivt for aktiemarkedet. Til gengæld vil en skattereform med mærkbare skattelettelser være negativ for obligationsmarkedet – især på grund af den manglende finansiering, da underskuddet på det offentlige budget må forventes at stige.

Vores konklusion er således, at man ikke skal sætte næsen op efter en hurtig vedtagelse allerede i år, men at sandsynligheden for en skattereform omkring midten af næste år er steget til over 50%. Det er en klar positiv faktor for aktiemarkedet, som yderligere cementerer den i forvejen gode case for et positivt aktiemarked resten af året og på længere sigt.

Figur 1: Selskabsskat rundt omkring i verden, 2017

Kilde: OECD, Tax Foundation

 

Skal vi hjælpe med at sikre din investering?

Ring til os
Skriv til os
Besøg os

Vi glæder os til at møde dig.