Investorerne har i stor stil købt ind på genåbningen af samfundene rundt omkring i verden, hvor det særligt er de cykliske aktier, som investorerne har revet ned fra hylderne. Tilbage på perronen står endnu engang de defensive selskaber og vores største sektor, Stabilt Forbrug, var med et fald på næsten 6% ved udgangen af februar hårdt ramt. Forventningen er da også, at cykliske aktier vil opleve et større boom i væksten end de defensive selskaber, men det retfærdiggør på ingen måde de faldende aktiekurser for defensive selskaber. For når vi kigger ned over porteføljerne, så har vi faktisk en stor eksponering mod hele genåbningstemaet. Da mange allerede har brugt tiden med corona isolation til at købe ny bil, nyt hus eller sommerhus, ny elektronik, nye møbler og sætte hus og have i stand forventer vi, at de største vindere i genåbningen bliver restauranter, butikker, kulturlivet samt rejsebranchen. Og det er netop genåbningen af disse brancher, som vi vil drage fordel af i vores porteføljer.
Mere fokus på hygiejne
Generelt har befolkningen over det sidste års tid fået langt mere fokus på hygiejne og i en genåbningsfase kommer hygiejne til at spille en stor rolle, hvilket er særligt positivt for vores selskaber Unilever, Essity og Kimberly-Clark. Blandt andet ser et selskab som Essity en tendens til, at kunder vælger at skifte lufttørrer på offentlige toiletter ud med mere hygiejniske løsninger såsom papir, hvilket er positivt for selskabet.
Ophævelse af rejserestriktioner vil påvirke flere af vores selskaber positivt
Vi forventer, at mange vil have en helt enorm trang til at rejse ud i verden igen på den anden side af pandemien. Flere biler på de franske betalingsveje, og langt flere passagerer i lufthavnene, vil være meget positivt for Vinci. Det vil også være positivt for Essity og Kimberly-Clark som forventes igen at sælge deres hygiejneprodukter til bl.a. lufthavnene. Vores investeringer i teleselskaber som Orange og Deutsche Telekom vil komme til at tjene flere penge på roaming, som ellers har været under pres i det sidste års tid. Udover at vi skal have en covid-19 vaccine, som bidrager positivt til vores investering i Pfizer, så har vi igen brug for almindelige rejsevacciner såsom hepatitis, hvilket vil være positivt for Sanofi og GlaxoSmithKline. Samtidig har Danone og Nestlé oplevet betydelige fald i salget af flaskevand som følger af blandt andet rejserestriktionerne, hvorfor vi forventer, at genåbningen vil være yderst positiv for de to selskaber.
Genåbning af butikker, uddannelsesinstitutioner, restauranter, barer mv.
Selvom selskaber som H&M og Matas har fået gang i onlinesalget, vil genåbningen af alle butikker være meget positivt for selskaberne, fordi butikkerne stadig genererer en stor del af indtjeningen. Vores teleselskaber forventes ligeledes at få mere gang i salget, når deres butikker igen åbner op. Selskaber som Nestlé og Unilever har også været ramt af butiksnedlukninger, hvor pandemien har nødsaget Nestlé til at lukke deres Nespressobutikker og Unilever til at lukke deres Ben&Jerry’s butikker. Faktisk vil stort set alle vores stabilt forbrug selskaber opleve et comeback til ”away-from-home” salgskanalen, hvor salget til kantiner, restauranter og barer har været under gevaldigt pres i perioden. Det er således selskaber såsom Carlsberg, Pepsico, Kellogg, Kraft Heinz, Tyson Foods, Essity, Kimberly-Clark, Danone, Unilever og Nestlé som forventes at få stor gavn af genåbningen af denne salgskanal. Åbne institutioner vil ligeledes bidrage positivt til Sanofi og GlaxoSmithKline, som her i nedlukningen har oplevet fald i salget af ’back-to-school’ vacciner såsom Meningitis – og vores investeringer indenfor sundhedssektoren vil generelt bliver positivt påvirket af, at folk begynder at besøge lægen igen.
Samlet estimerer vi, at mindst 75% af vores investeringer vil opleve en positiv omsætningseffekt direkte relateret til genåbningerne. Derfor ser vi gode muligheder for, at de seneste års kraftige modvind til defensive investeringer som minimum vil aftage – og endda kan blive til en decideret medvind.
Figur 1: Afkastforskel mellem cykliske og defensive sektorer på globalt plan
Afkast på MSCI World cykliske sektorer i forhold til MSCI World defensive sektorer. Kilde: Bloomberg