29. september 2016
OPEC landene blev onsdag den 28. september enige om at reducere olieproduktionen med ca. 750.000 tønder om dagen. Det var en overraskelse, som straks fik olieprisen til at stige 5-6 procent. For 10 år siden ville det have været en dårlig nyhed, men i den nuværende situation er det faktisk en rigtig god nyhed.
Oliemarkedet var plaget af overproduktion i årene frem til 2014. Det endte med at medføre et regulært kollaps i prisen på råolie, som ramte olieselskabernes indtjening meget hårdt og truede med at udløse en lavine af konkurser. Selvom lavere energipriser egentlig burde være positivt, fik det voldsomme og bratte prisfald dermed i første omgang en destabiliserende effekt på verdensøkonomien og det globale aktiemarked.
De seneste kvartaler er væksten i den globale olieproduktion imidlertid aftaget markant, mens den globale olieefterspørgsel er steget støt. Derfor er der nu stort set balance mellem udbud og efterspørgsel. De seneste prognoser fra det internationale energiagentur (IEA) viser endda, at der vil være et klart underskud af råolie i 2017, hvis OPEC reducerer produktionen, som landene netop har aftalt. Det er dog langt fra sikkert, at OPEC landene også i praksis lever op til aftalen. Historisk er de aftalte produktionsbegrænsninger således sjældent blevet overholdt. Men aftalen bør som minimum betyde, at perioden med et frit fald i olieprisen nu er definitivt forbi, og vi forventer, at olieprisen vil holde sig mellem 40 og 60 $/tønde i de kommende 6-12 måneder. Det vil betyde højere priser, når du tanker bilen. Men det vil også stabilisere energiselskabernes indtjening, øge inflationsforventningerne og forbedre stemningen på aktiemarkedet. Og prisen for at tanke vil stadig være meget lavere end for et par år siden.