Trump bliver USA's næste præsident (kommentar)

9. november 2016

De amerikanske vælgere trodsede meningsmålingerne og valgte Donald Trump som ny præsident. Der er tale om en overraskende klar sejr til Trump, og Republikanerne fastholdt samtidig flertallet i begge Kongressens kamre.

De globale finansmarkeder har umiddelbart reageret negativt med fald i aktiekurserne og dollaren. Kursfaldene har dog været meget mindre, end mange på forhånd havde frygtet. I skrivende stund er de toneangivende europæiske aktieindeks således faldet ca. 1%, mens futures markedet indikerer et fald på omkring 2%, når de amerikanske markeder åbner i eftermiddag. Vores porteføljer er faldet under 1%, da medicinalaktier har reageret positivt på valgresultatet og dermed har beskyttet midlerne delvist.

Valgresultatet skaber usikkerhed på kort sigt, da Trumps politik er ukendt på mange væsentlige områder. Hans usædvanlige stil og metode gør samtidig mange investorer bekymrede. Som vi tidligere har skrevet, er præsidentens magt dog ret begrænset i praksis og det er meget usandsynligt, at hans mest kontroversielle forslag vil kunne slippe gennem Kongressen. Til gengæld vil han sandsynligvis gå efter en markant finanspolitisk ekspansion med skattelettelser og store infrastruktur investeringer, som let vil kunne blive vedtaget i den republikansk kontrollerede Kongres – og det vil være positivt for væksten og aktiemarkedet.

Trump har samtidig allerede nedtonet sin konfliktsøgende stil. I sin sejrstale lød han meget samarbejdsvillig og havde en betydelig mere ”præsidentiel” og konstruktiv udstråling end tidligere. Det er også værd at huske, at forventningerne til Ronald Reagan tilsvarende var meget afdæmpede, da han i sin tid blev valgt som præsident. Mange så ham som en gammel afdanket B-skuespiller, men han viste sig at være den helt rigtige mand på det rigtige tidspunkt og endte med at blive en af de mest populære præsidenter i moderne tid. Måske vil det samme ske med Donald Trump – han får i hvert fald nemt ved at overraske positivt!

Vi tror, at aktiemarkedet hurtigt vil ryste overraskelsen af sig, og vi forventer fortsat et grundlæggende positivt aktiemarked frem mod nytår og videre ind i 2017. Det skyldes, at de økonomiske nøgletal er i klar bedring samtidig med at virksomhedernes indtjening er begyndt at stige igen, hvilket er meget vigtigere for aktiemarkedets nære fremtid, end hvem der blev valgt som præsident. På længere sigt kan præsidentvalget få store konsekvenser, men om det bliver negative eller positive konsekvenser afhænger af den førte politik – og den kender vi ikke endnu.

Som udgangspunkt forventer vi således stadig at øge aktieandelen i vores blandede porteføljer i den kommende tid.

 

Skal vi hjælpe med at sikre din investering?

Ring til os
Skriv til os
Besøg os

Vi glæder os til at møde dig.