5. december 2016
Italienerne stemte i går klart nej til premierminister Renzis forslag om en forfatningsreform, og Renzi er efterfølgende trådt tilbage som premierminister. Dermed er den politiske usikkerhed steget kraftigt.
Meningsmålingerne havde længe indikeret, at det ville blive et nej, og derfor har finansmarkederne i første omgang reageret yderst afdæmpet på Renzis afgang. Det er også vores vurdering, at du som investor bør holde hovedet koldt. De økonomiske nøgletal indikerer nemlig, at væksten og selskabernes indtjening aktuelt er klart stigende på tværs af de fleste europæiske lande. Der er således udsigt til, at selskabernes indtjening vil stige hele 20-30% i 2017, og det er som udgangspunkt langt vigtigere for aktiemarkedet end den politiske usikkerhed.
Der er dog to risici, som vi vil holde særligt øje med i den kommende tid – nemlig risikoen for et nyvalg og risikoen for et kollaps i banksektoren. Vi forventer, at den italienske præsident vil forsøge at samle en ny midlertidig regering og at der derfor ikke bliver udskrevet nyvalg. Men hvis der mod forventning alligevel bliver udskrevet nyvalg, så er det sandsynligt, at den euro-fjendtlige Femstjernebevægelse vil gå kraftigt frem og måske vil opnå regeringsmagten. Det vil i givet fald kunne udløse en folkeafstemning om Italiens tilhørsforhold til Eurozonen og det vil skabe meget stor usikkerhed på finansmarkederne. Et decideret italiensk exit fra Eurozonen kræver dog et sammenfald af mange usandsynlige begivenheder og vi ser det derfor ikke som en reel risiko.
Den anden risiko er relateret til bankerne. De italienske banker er hårdt ramt af misligholdte lån og mange banker har behov for at rejse ny kapital for at leve op til lovens krav. Italiens tredjestørste bank Monte Paschi er særligt hårdt ramt, og skal rejse mindst 5 mia. EUR inden årets udgang. Den italienske regering har arbejdet på en redningspakke til bankerne, men Eurozonens nye ”bail-in” regler gør en statslig intervention vanskelig. Regeringen har været i dialog med de øvrige Eurozone lande for at finde et kompromis og Renzi udtalte for få dage siden, at man ville arbejde på en redning af bankerne efter afstemningen om forfatningsreformen. Risikoen er således, at Renzis afgang nu forhindrer en holdbar politisk løsning inden årets udgang, hvormed Monte Paschi kan ende med at udløse en bail-in med store tab til bankens obligationsejere.
Vi forventer imidlertid, at Italien hurtigt får udpeget en ny regering og håndterer Monte Paschi i rette tid. Dermed vil både den politiske og finansielle usikkerhed aftage markant – og i den situation tror vi på markante stigninger til europæiske aktier i de kommende måneder. Vi fastholder derfor vores generelle anbefaling om en klar overvægt af aktier. Hvis den politiske afklaring trækker ud, er det mere usikkert hvad der sker, og i så fald kan vi blive nødt til at revurdere vores optimistiske forventninger.