Brandvarmt aktiemarked – husk risikoen

Her kan du læse vores seneste nyhedsmail (som vi sender en gang om måneden, og som du kan tilmelde dig her):

Det globale aktiemarked blev ramt af lidt uro i slutningen af november, men er i skrivende stund igen tilbage på nye rekordniveauer. Vores fonde har også givet høje afkast i år på 21,3% i Stonehenge Globale Valueaktier og 14,2% i Stonehenge Value Mix målt pr. 10 december. Dermed er begge fonde tæt på de højeste niveauer nogensinde.

Læs vores seneste afkastrapport her

Som du kan læse i Barometer, forventer vi, at 2022 bliver endnu et godt år på aktiemarkedet. Selvom den nye coronavariant selvfølgelig skaber usikkerhed, er der efter vores vurdering stadig udsigt til høj global vækst og relativt lave renter. Det er grundlæggende positivt for aktiemarkedet. De 33 aktier, som udgør aktieporteføljen i vores fonde, er samtidig billigere end normalt.  Så vi ser gode muligheder for solide afkast både næste år og på længere sigt.

Trods de gode udsigter er det som investor altid en god idé at huske risikoen. Aktiemarkedet har givet høje afkast i mange år og 2021 har været rigtig god for langt de fleste aktier. Særligt vækstaktierne har triumferet gennem de seneste år og er blevet relativt dyre. Det er ikke sikkert, at den gode udvikling fortsætter, så det er en god idé at tjekke, om du måske har fået en større aktieeksponering end ønsket – eller måske har for mange vækstaktier i forhold til valueaktier.

Læs seneste udgave af Barometer her

Alle aktier svinger over tid, så vi kan ikke give nogen garantier. Men vores fokus på stabilt indtjenende selskaber med lav gæld reducerer dog risikoen for meget store kursfald. Selskabernes nuværende lave prisfastsættelse giver også en vis sikkerhedsbuffer. Med en såkaldt ”aktiv andel” på mere end 95% har vores fonde desuden et meget lille sammenfald med det globale aktiemarked og giver derfor en god risikospredning. Så hvis aktiemarkedet mod forventningen bliver ramt af kursfald, er der gode muligheder for, at vores fonde vil kunne have en stabiliserende effekt på dine samlede investeringer.

 

Indblik i porteføljen
Alle selskaberne i vores aktieportefølje har nu aflagt regnskab for tredje kvartal og vi er generelt tilfredse med både den støt stigende vækst og selskabernes forventninger. Hele 20 selskaber opjusterede forventningerne i løbet af kvartalet. Når alle selskaberne har aflagt regnskab, plejer vi at justere porteføljen ud fra selskabernes udmeldinger, kursreaktionerne og vores beregninger af potentialet. Denne gang har vi reduceret i Novo Nordisk, Nestlé og Kraft Heinz og suppleret i Essity, Ahold Delhaize og Bayer.

Novo Nordisk har længe været en af vores største investeringer og står overfor stærk vækst drevet af deres nye fedmemiddel Wegovy. Men aktien er steget 76% i år og er ikke længere en billig aktie. Derfor har vi reduceret vores investering en del. Vi har dog fastholdt en investering på knap 3% af porteføljen, da vi forventer markant vækst, når selskabet guider for næste års indtjening.

Tyske Bayer er mest kendt for at have opfundet Aspirin og acetylsalicylsyre for mere end 100 år siden. I dag er Bayer et stort medicinalselskab med omkring 100.000 medarbejdere og en årlig omsætning på mere end 40 mia. EUR. Selskabet købte i 2018 den amerikanske virksomhed Monsanto, som blandt andet er kendt for ukrudtsmidlet Roundup. Det var et opkøb, som har kostet dyrt på Bayers markedsværdi, da selskabet få måneder efter opkøbet tabte en række retssager, fordi Roundup blev mistænkt for at være årsag til kræft. Bayer har sat meget store beløb af til at dække erstatninger, men der er stadig stor usikkerhed om, hvornår sagerne kan lukkes og hvor meget Bayer ender med at skulle betale. Aktien er dog blevet meget billig og handler til 7,6 gange den forventede indtjening i 2021 samtidig med, at kerneforretningerne vækster flot. Så vi har nu valgt at øge lidt i aktien.

I et typisk år handler vi 2-3 aktier helt ind eller ud af porteføljen. Det er fordi valueinvestering grundlæggende kræver tålmodighed og en lang tidshorisont. Men som eksemplerne med Novo Nordisk og Bayer viser, justerer vi løbende i de enkelte investeringers vægte ud fra de kortsigtede muligheder og risici vi ser.

 

 

Til sidst vil vi gerne ønske dig en glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår – med håbet om, at corona kommer til at præge vores alles hverdag meget mindre i 2022.

 

Skal vi hjælpe med at sikre din investering?

Ring til os
Skriv til os
Besøg os

Vi glæder os til at møde dig.